Search

TCS Previous Paper Set 3 with Detailed Explanation

TCS recruits every year through various off-campus recruitment drives like TCS Ninja, TCS NQT (National Qualifier Test), TCS Digital, TCS Explorer for all student giving opportunity irrespective of Tier of college. It is very important to know . To get a detail idea you must go through and practice old placement papers. In this paper we've included the TCS placement test questions.

TCS Previous Paper Set 3 with Explanation

1. Given a collection of points P in the plane, a 1-set is a point in P that can be separated from the rest by a line, i.e. the point lies on one side of the line while the others lie on the other side. The number of 1-sets of P is denoted by n1(P). The minimum value of n1(P) over all configurations P of 5 points in the plane in general position(i.e. no three points in P lie on a line) is:



Answer: 192

Explanation:


2. The citizens of planet nigiet are 8 fingered and have thus developed their decimal system in base 8. A certain street in nigiet contains 1000 (in base 8) buildings numbered 1 to 1000. How many 3s are used in numbering these buildings?

a) 256

b) 192

c) 54

d) 64


Answer: b) 192

Explanation:


3. Here 10 programmers, type 10 lines with in 10 minutes then 60 lines can type within 60 minutes. How many programmers are needed?

a) 16

b) 6

c) 10

d) 60


Answer: c) 10

Explanation:


4. 1×1! + 2×2! + 3×3! ................ 2012×2012! = ?


Answer: (2013!) - 1

Explanation:


5. After the typist writes 12 letters and addresses 12 envelopes, she inserts the letters randomly into the envelope (1 letter per envelope). What is the probability that exactly 1 letter is inserted in an improper envelope?


Answer: 0

Explanation:


6. Given 3 lines in the plane such that the points of intersection form a triangle with sides of length 20, 20 and 30, the number of points equidistant from all the 3 lines is...

a) 1

b) 3

c) 4

d) 0


Answer: C

Explanation:


7. For the FIFA world cup, Paul the octopus has been predicting the winner of each match with amazing success. It is rumored that in a match between 2 teams A and B, Paul picks A with the same probability as A's chances of winning. Let's assume such rumors to be true and that in a match between Ghana and Bolivia, Ghana the stronger team has a probability of 2/3 of winning the game. What is the probability that Paul will correctly pick the winner of the Ghana-Bolivia game?


Answer: 5/9

Explanation:


8. 36 people {a1, a2, ..., a36} meet and shake hands in a circular fashion. In other words, there are totally 36 handshakes involving the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, ..., {a35, a36}, {a36, a1}. Then size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is

Answer: 12

Explanation:


9. A can do a work in 15 days and B in 20 days. If they work on it together for 4 days, then the fraction of the work that is left is:


Answer: 8/15

Explanation:


10. Hare in the other. The hare starts after the tortoise has covered 1/5 of its distance and that too leisurely 3. A hare and a tortoise have a race along a circle of 100 yards diameter. The tortoise goes in one direction and the. The hare and tortoise meet when the hare has covered only 1/8 of the distance. By what factor should the hare increase its speed so as to tie the race?


Answer: 35 times

Explanation:


11. If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD ?


Answer: PEASA

Explanation:


12. What will be the 55th word in the arrangements of the letters of the word PERFECT ?


Answer: CEFPERT

Explanation:


13. If DDMUQZM is coded as CENTRAL then RBDJK can be coded as.....


Answer: QCEIL

Explanation:


14. A completes 80% of a work in 20 days. Then B also joins and A and B together finish the remaining work in 3 days. How long does it need for B if he alone completes the work?


Answer: 37 1/2

Explanation:


15. In the word ECONOMETRICS, if the first and second , third and forth ,forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?


Answer: Word is CENOMOTEIRSC tenth word is N


16. 302th of 1st year is saturday. What is the 15th day of 5th Year ?


Answer: Wednesday

Explanation: